flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Секретарі пленумів вищих спеціалізованих судів розпочали співпрацювати для вирішення актуальних питань

20 серпня 2014, 09:45

 Учора, 19 серпня 2014 року, у приміщенні Вищого адміністративного суду України відбулася перша спільна робоча зустріч за участю секретарів пленумів Вищого адміністративного суду Михайла Смоковича, Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Дмитра Луспеника, Вищого господарського суду Лариси Рогач. У ході засідання продовжено роботу вищих спеціалізованих судів у напрямку забезпечення єдності судової практики та визначення компетенції судів щодо розгляду справ. Нагадаємо, що обговорення цих питань було розпочато під час круглого столу, проведеного у ВССУ 5 серпня 2014 року за участю керівництва вищих спеціалізованих судів.

На початку зустрічі учасники обговорили зміст проекту меморандуму про наміри щодо співпраці, який мають підписати голови вищих спеціалізованих судів. Мета співпраці – розвивати та розширювати співробітництво у сфері правосуддя та судоустрою, здійснювати взаємний обмін інформацією для забезпечення однакового застосування норм матеріального та процесуального права.
Друге питання порядку денного стосувалося розгляду проекту регламенту спільних засідань пленумів вищих спеціалізованих судів. Цим документом буде врегульовано питання щодо прийняття спільних постанов пленумів про рекомендаційні роз’яснення стосовно норм права та визначення підвідомчості справ. Проект регламенту розроблено, нині триває його вивчення та опрацювання.
Під час розгляду третього питання було погоджено проведення у вересні круглого столу «Визначення судової юрисдикції спорів» за участі суддів вищих спеціалізованих судів, на якому учасники обговорять питання судових юрисдикцій, зокрема, земельних спорів, справ щодо права на інтелектуальну власність, спорів, де стороною є Антимонопольний комітет України, тощо.
Четверте питання зустрічі стосувалося публічності. Секретарі пленумів вищих спецсудів наголосили на необхідності висвітлення спільної роботи та її результатів через засоби масової інформації для інформування судової системи та суспільства.
Наостанок учасники домовилися про спільну законопроектну роботу. Як було зазначено в ході обміну думками, суди повинні долучатися до законотворчої роботи парламенту, щоб застерегти законотворця від породження колізій як у матеріальному, так і процесуальному праві. Це допоможе підвищити єдність правозастосування у судовій практиці.
Джерело сайт ВАС України